Smak kawy

lut27

Jak smakuje mała czarna? Okazuje się, że to jeden z najbardziej złożonych napojów. O jej smaku i aromacie, może decydować nawet tysiąc związków chemicznych.

Najwięcej świeżych, owocowych i kwiatowych nut wyczuwamy w ziarnach jasno i średnio palonych, natomiast ciemne ziarna smakują czekoladą i orzechami. W przypadku bardzo mocnego wyprażenia możemy poczuć na języku nawet nuty popiołu.

Na nuty smakowe kawy wpływ ma przede wszystkim sam rodzaj ziaren. Najczęściej mamy do czynienia z arabiką i robustą. Arabika charakteryzuje się lekką kwaskowatością i nutami orzechowymi. Robusta zaś oferuje gorzki, charakterystyczny smak. Na smak kawy ma także wpływ miejsce uprawy i warunki klimatyczne. W uproszczeniu można powiedzieć, że kawy z Ameryki Południowej są słodkie i delikatne, ziarna z Afryki są kwaskowe, z wyczuwalnymi cytrusami lub kwiatami, a kawy z Azji zachwycają różnymi przyprawami. Nie bez znaczenia jest również wysokość upraw. Im wyżej położona jest plantacja, tym ziarna są większe i słodsze. Owoce dojrzewają wtedy wolniej i mają możliwość wytworzenia odpowiedniej ilości cukrów i aromatów.

Smak kawy zależny jest również od metody obróbki (sucha lub mokra). W przypadku suchej metody, mamy do czynienia ze słodkimi smakami owoców tropikalnych, czekolady i kakao. Kawy poddawane mokrej obróbce uznawane są za bardziej szlachetne, ponieważ posiadają lżejszy, wytrawny smak, w którym kwaskowatość jest bardziej wyrazista.

 

 

 

lut  27